HTML

Europe in Budapest

A Terra Recognita Alapítvány gondozásában 2011-ben a soros magyar EU elnökségre megjelent kötet hivatalos blogja

Friss topikok

2011.11.03. 09:10 barathgergo

Europe in Budapest. A Guide to its Many Cultures

 
A „Europe in Budapest. A Guide To Its Many Cultures” című könyv a Terra Recognita Alapítvány gondozásában jelent meg 2011-ben. Az angol nyelvű kötet a soros magyar EU-elnökségre időzítve, a Külügyminisztérium támogatásával készült.
 
A rendhagyó útikönyv újszerű oldaláról mutatja be Budapestet. A főváros különböző arcait tárja az olvasó elé – fejezetenként egy-egy nemzeti, vallási közösség Budapesthez fűződő múltbéli viszonya kerül ismertetésre, kitérve az aktualitásokra is.
 
A könyv szerzői fiatal történészek, akik összegyűjtötték a különféle kultúráknak Budapest arculatát alakító hatásait. Foglalkoznak a hagyományosan itt élő és az évszázadok során – a tágabb értelemben vett – Európából ide érkező nemzetek hosszabb-rövidebb ideig itt tartózkodó csoportjainak városformáló szerepével; valamint az olvasó elé tárják Budapest kapcsolatát és kötődéseit Európa más részeihez. Az izgalmas leírások és lenyűgöző fényképek új és sajátos megvilágításba helyezik fővárosunk képét. Az épületek, szobrok, emléktáblák, ma is élő hagyományok színes fotókon elevenednek meg. Az érdekességeket
tematikus sétákon tekinthetjük meg a könyvhöz mellékelt térkép segítségével. Fontos üzenete a könyvnek, hogy fővárosunkat nézve nem szabad elfelejtenünk mindazon népek, más – de nem idegen – kultúrák, közösségek és emberek emlékét, akik valaha itt éltek és alakították a város képét. Nem szabad róluk megfeledkeznünk, főleg nem eltagadnunk szerepüket. Inkább büszkének kell lennünk a hajdan (és ne felejtsük el, részben napjainkban is) soknemzetiségű város nyitott és befogadó, folyton megújulni képes mivoltára.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest a to in its guide europe many cultures


A bejegyzés trackback címe:

https://europeinbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr713349687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása