HTML

Europe in Budapest

A Terra Recognita Alapítvány gondozásában 2011-ben a soros magyar EU elnökségre megjelent kötet hivatalos blogja

Friss topikok

2011.06.15. 11:18 barathgergo

A sokszínűség érték – elnökségi kiadványok bemutatója

Az elnökségi borbárként működő három budapesti étterem egyikében, a Tigris borbárban mutatta be Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár a kifejezetten erre a félévre készült „Europe in Budapest – a guide to its many cultures” és a „Duna hídjai. A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig” című kiadványokat.

 

Az elnökség ideje alatt hazánkba érkező vendégek számára mindenképpen szerettek volna olyan ajándékokkal készülni, amelyek méltó módon mutatják be a Kárpát-medencét, és annak kulturális sokszínűségét, mondta Győri Enikő. Nagy, nehéz albumokkal senkit sem akartak terhelni, de a könyvek ötletét egy pillanatra sem vetették el. „Szeretjük a könyveket. Könyvek nélkül hangulatot, érzelmeket, elmélyülést nehéz közvetíteni” – folytatta az államtitkár. Így született meg a Europe in Budapest című 256 oldalas kötet, amely a Budapest történetét és mindennapjait alakító számos kisebbséget mutatja be.

A kiadvány egyik fő üzenete, hogy a magyarok büszkék fővárosuk sokszínűségére és számos forrásból táplálkozó kultúrájára. A szerzők arra szerették volna ösztönözni az ide érkező látogatókat, hogy pár nappal tovább időzzenek az országban vagy a későbbiekben visszatérjenek. A könyv már most tízezer példányban talált gazdára, és sikerét jól bizonyítja az a Győri Enikő által elmesélt történet, miszerint Csehország budapesti nagykövetasszonya levélben köszönte meg a kiadványt, amely még számára is sok újdonsággal szolgált, annak ellenére, hogy évek óta él a városban.

Ódor Bálint EU-ügyekért felelős helyettes-államtitkár a könyv részletes bemutatásakor elmondta, 18 szerző, fiatal történészek áldozatos munkájának eredménye a kiadvány, amely 20 fejezeten keresztül mutatja be Budapest különleges értékeit, az itt élő kisebbségek építészetre, gasztronómiára, kultúrára és mindennapokra gyakorolt erőteljes hatását. Mint kifejtette, Magyarország erőforrásnak tekinti a kulturális sokszínűséget, és a jövőben azon fog munkálkodni, hogy ennek megőrzésére, fenntartására uniós források igénybe vételére is legyen lehetőség.

A nap másik főszereplője a Duna hídjai című fotóalbum volt, amely igazán különleges kiadvány, hiszen a Duna felett átívelő összes hidat, azok történetét és műszaki adatait is bemutatja képekben és szavakban. Ez nem kis feladat, hiszen az Európát átszelő folyam 14 országot érint, egyes hídjai pedig még a XII. századból maradtak ránk. Ahogyan azt Győri Enikő is elmondta, a Duna a mai napig ugyanúgy összeköt országokat és népeket, ahogyan azt a múltban is tette. Fontos kapocs Közép-Európa, így Magyarország számára is, ezért is kap kiemelt figyelmet az elnökség során a Duna-stratégia kérdése. E csodálatos folyónak a megőrzése mindannyiunk érdeke és feladata, emelte ki az államtitkár.

A könyv fotóanyagából már két kiállítás is nyílt, Brüsszelben és Ausztriában, és továbbiakat is terveznek, elsősorban a Duna által érintett országokban.

forrás: www.eu2011.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest magyar eu in soros kisebbség alapítvány terra europe győri elnökség multikulturalizmus ódor multiculturalism bálin enikö racognita


A bejegyzés trackback címe:

https://europeinbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr472985617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása