HTML

Europe in Budapest

A Terra Recognita Alapítvány gondozásában 2011-ben a soros magyar EU elnökségre megjelent kötet hivatalos blogja

Friss topikok

2011.06.15. 12:21 barathgergo

Ezer képben a Kárpát-medencéről

Az európai uniós elnökségi programnak a kezdetektől fogva kimondott szándéka volt, hogy minél több szó essen a Kárpát-medence kulturális sokszínűségéről.A könyv mint információforrás ebből a szempontból különösen fontos számunkra, hiszen legkönnyebben általa tudunk hangulatot, elmélyülést, érzéseket közvetíteni.
A Europe in Budapest – Guide to its many cultures című kötetet első alkalommal a brüsszeli szaksajtónak adták át, ezt követően pedig tízezer példányban talált gazdára. A kiadvány célja, hogy a Magyarországra látogatók töltsenek több időt hazánkban, mint amennyit eredetileg terveztek. Sőt jöjjenek vissza később, esetleg hasonlítsák össze a magyar főváros, Budapest kultúráját hazájuk fővárosáéval.

A könyvnek húsz fejezete és tizennyolc történész szerzője van, akik fáradhatatlanul dolgoztak a tudnivalók és a rejtett kulturális kincsek feltárásán. A mű legfőbb erénye, hogy bemutatja Budapest különös értékeit, kultúrájának gyökereit, s azt bizonyítja, hogy Magyarország erőforrásként tekint a kulturális hagyományokra.

Megismerhetjük belőle a nemzeti kisebbségeket és a számos különböző náció együttéléséből fakadó hagyományötvöző megoldásokat. A kulturális csomópontokat bárki könnyen megtalálhatja a kiadványban mellékelt térkép segítségével. A Europe in Budapest című könyvvel egy időben mutatták be azt a – magyar, angol és német nyelven megjelenő – könyvet, amely több mint ezer képpel és tudományos igényű kísérőszöveggel mutatja be a Duna összes hídját. A hidak úgy kötik össze a két partot, ahogyan maga a folyó összeköt tizennégy nemzetet, amelyek mind magukénak vallják, ugyanakkor mégis közös javukként tekintenek rá.

Hrecska Renáta cikke a könyvről

forrás: magyarhirlap.hu

Szólj hozzá!

Címkék: budapest a útikönyv to in its alapítvány terra guide europe kisebbségek multikulturalizmus many recognita cultures


A bejegyzés trackback címe:

https://europeinbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr222985779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása